Data de 16 octombrie marchează Ziua mondială de prevenire a stopului cardiac, iar astfel de zile merită o atenţie deosebită atât din partea instituţiilor, cât şi din partea cetăţenilor.
Ziua mondială a repornirii inimii are menirea de a ne atrage atenţia asupra fragilităţii inimii umane, asupra pericolelor pe care ar trebui să le luăm în considerare şi, desigur, asupra metodelor prin care putem salva viaţa unei persoane care suferă de un stop cardiocirculator. Este necesar să încurajăm populaţia să înveţe anumite tehnici de prim ajutor care pot face diferenţa între viaţă şi moarte în situaţii critice.
Ziua europeană a repornirii inimii se sărbătoreşte în fiecare an la data de 16 octombrie, însă anul acesta, 2018, este primul an în care mai multe instituţii şi organizaţii s-au mobilizat pentru a sărbători această iniţiativă la nivel mondial. Astfel, Ziua mondială a repornirii inimii reprezintă un demers care la nivel global îşi doreşte să atragă atenţia asupra încetării spontane a activităţi cardiace şi a măsurilor de resuscitare în astfel de cazuri.
Constatarea stopului cardiocirculator impune manevre imediate de reanimare, eliberarea căilor aeriene de orice obstacol, efectuarea unei respiraţii artificiale gură la gură, restaurarea unei activităţi circulatorii prin masaj cardiac extern. Reanimarea trebuie să fie continuată până la recuperarea subiectului, până la sosirea unui personal calificat sau până la declararea morţii de către un medic.
Toţi cetăţenii lumii au capacitatea de a salva o viaţă. Acesta este de altfel şi motto-ul de anul acesta al acestui demers. În Europa şi în Statele Unite ale Americii, peste 700.000 de oameni mor anual din cauza stopului cardiac în afara spitalelor.
Tocmai de aceea, FC Milsami Orhei încurajează informarea şi educarea cetăţenilor, astfel încât să poată performa tehnici de resuscitare celor care au nevoie de o nouă şansă la viaţă.
Vă invităm să urmăriți materialul video de mai jos până la final POATE SALVA VIEȚI Durează doar 3 minute și 1 secundă…