Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale

Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi. Discriminarea rasială nu își are locul în societate și trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a asigura eradicarea completă a acesteia.

Anul acesta, marcăm nu numai Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, ci și cea de a 75-a aniversare a Declarației universale a drepturilor omului, un document inovator adoptat de toate statele membre ale ONU, care garantează tuturor respectarea în integralitate și fără nicio discriminare a drepturilor omului.

Combaterea rasismului înseamnă, de asemenea, eliminarea barierelor, reducerea disparităților în materie de bogăție și a practicilor părtinitoare din sistemele de justiție penală, precum și sfidarea stereotipurilor și a prejudecăților.

În fiecare an, la 21 martie, comunitatea internațională marchează Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale. Această zi a fost proclamată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 1966 pentru a comemora evenimentele tragice care au avut loc pe 21 martie 1960 în Sharpeville, Africa de Sud. În acea zi, poliția a deschis focul asupra unei mulțimi pașnice care protesta împotriva pașapoartelor interne obligatorii pentru persoanele de culoare din țară, ucigând 69 de persoane și rănind alte câteva sute. Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale servește ca o oportunitate de a conștientiza și a combate fenomenul rasismului și discriminării rasiale, încurajând promovarea diversității, incluziunii și respectului pentru toate rasele și etniile.

Rasismul este condamnat în întreaga lume. În Republica Moldova, încălcarea drepturilor cetăţenilor prin propagarea fascismului, a rasismului şi a xenofobiei se pedepsește penal, cu amenzi și/sau închisoare. 

Este important să înțelegem că lupta contra rasismului ar trebui să includă atât măsuri legale și instituționale, cât și eforturi de educare și sensibilizare la nivelul societății. Pentru a construi o societate incluzivă, fiecare persoană ar trebui să fie conștientă de propriile prejudecăți și să promoveze valorile egalității și respectului pentru toți oamenii.

Lasă un răspuns